Euroopan komissio julkaisi hiljattain Renovation Wave -nimisen korjausrakentamisen aloitteen. Ehdotuksessa esitetään toimia ja tavoitteita, joilla pyritään parantamaan Euroopan nykyisen rakennuskannan energiatehokkuutta.
Korjausrakentamisen aloite on osa EU:n vihreän kehityksen ohjelman toimeenpanoa, jolla tähdätään siihen, että Eurooppa olisi ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen totesi ministeriön tiedotteessa aloitteen olevan erittäin tervetullut ja ajankohtainen. Tästä on helppo olla samaa mieltä.
”Peruskorjausten aalto” on varmasti tervetullut koko Euroopan laajuudelta – monissa maissa on runsaasti vanhaa rakennuskantaa, jonka muuttaminen energiatehokkaammaksi olisi ilmaston kannalta aidosti merkittävä teko. Komissio on myös tunnistanut rakennuskannan korjaamisen tehostamisen tärkeäksi tekijäksi Euroopan talouden elvyttämisessä koronakriisin keskellä.
Myös Suomen osalta tarve energiaremonteille on todellinen ja oikea ajankohta toimenpiteille juuri nyt, kun talous on tiukalla ja työstä pulaa. Ilmastonäkökulmastakin Suomen olemassaolevan rakennuskannan energiatehokkuuteen kannattaa todella panostaa, sillä kylmän pohjoisen maan rakennusten lämmittämiseen kuluu erityisen paljon energiaa. Rakennusten oikeaoppinen eristäminen laadukkailla materiaaleilla on yksi tärkeimmistä keinoista energiatehokkuuden parantamiseksi.
Koronakriisiin löydettäneen ennemmin tai myöhemmin ratkaisu, mutta tapahtuipa se milloin tahansa, varmuudella voidaan sanoa, että ilmastonmuutokset tuomat haasteet ovat silloin yhä edessämme – kenties vielä akuutimpina kuin nyt. Viisautta on pyrkiä vaikuttamaan viivyttelemättä ja sellaisin keinoin, jotka tämänhetkisessä tilanteessa ovat mahdollisia ja järkeviä. Rakennusten peruskorjaaminen energiatehokkaammiksi on konkreettista, aidosti vaikuttavaa työtä kestävämmän, puhtaamman tulevaisuuden eteen ja samaan aikaan parasta mahdollista koronaelvytystä taloudelle.
Toivottavaa on, että komission aloite johtaa konkreettisiin toimiin niin Suomessa kuin muualla Euroopassa ja voimme tulevaisuudessa olla ylpeitä energiatehokkaasta, vähähiilisestä rakennuskannasta.
Gunnar Forsman
Finnisol ry:n puheenjohtaja