EPBD ja vihreä siirtymä
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on osa EU:n Fit for 55 -valmiuspakettia, jonka tavoitteena on vähentää EU:n päästöjä vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Direktiivin ensisijaisena tavoitteena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, jotta saavutettaisiin päästötön rakennuskanta viimeistään vuonna 2050. Direktiivi tuli voimaan toukokuussa 2024 ja on kansallisesti voimaansaatettava jäsenmaissa 29. toukokuuta 2026 mennessä.
Suomen lainsäädäntöön valmistellaan muutoksia esimerkiksi rakentamislakiin, rakennusten energiatodistuksesta annettuun lakiin ja useisiin rakentamismääräyksiin. Niin uudis- ja korjausrakentamista kuin energiatehokkuutta koskevat rakentamismääräykset tulevat muuttumaan.
Finnisol edistää arvoketjun toimintaedellytyksiä EPBD:n toimeenpanossa
Finnisol vaikuttaa osana RT:tä ja RTT:tä aktiivisesti EPBD:n kansalliseen implementointiin. Finnisol on myös käynnistänyt EPBD & Kestävä rahoitus -ajatushautomon yhdessä EK:n, Finanssialan ja kiinteistö- ja rakennusalan arvoketjun toimijoiden kanssa. Tavoitteena löytää käytännön ratkaisuja energiatehokkuuskorjausten rahoituksen pullonkauloihin ja edistää rakennuksissamme olevan kansallisvarallisuuden säilyttämistä parantamalla edellytyksiä korjausrakentamisen volyymien kasvattamisessa.
Vaikutamme aktiivisesti siihen, ettei rakennusten U-arvojen lisäkiristyksellä rajata markkinoilta pois laadukkaita ja luotettuja tuotteita. Markkinarajoitusten voidaan luotettavasti ennakoida johtavan korkeampiin kustannuksiin rakentamisessa, rakenteiden hiilijalanjäljen kasvuun ja ympäristökuormituksen kasvamiseen.
Finnisol on sitoutunut etsimään kestäviä ratkaisuja rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallisessa toimeenpanossa. Haluamme ylläpitää rakennusalan eri toimijoiden toimintaedellytyksiä läpi arvoketjun EPBD:n tavoitteiden saavuttamiseksi.
Rakennusten lämmityksen ilmastopäästöt
Rakennusten lämmitys kuluttaa yli neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta (Tilastokeskus). Eristämisen rooli on rakennusten energiatehokkuudelle keskeinen, sillä laadukkaat eristeet estävät lämpövuotoa vieden Suomen askeleen lähemmäksi puhtaan siirtymän saavuttamista.
Tavoitteenamme on merkittävästi vähentää tai päästä kokonaan eroon ostoenergian kasvihuonepäästöistä rakennusten lämmityksessä. Finnisol on toiminnassaan sitoutunut edistämään kestävää kehitystä rakentamisen elinkaaressa ja etsimään entistä parempia ratkaisuja elinkaaren loppupäähän.